De grandeur van vroeger komt terug in Villa Hartenstein in Oosterbeek. Dat begint met de buitenkant van het Airborne Museum.  Hartenstein is een van de weinige buitenplaatsen op de Veluwezoom die de Slag om Arnhem hebben overleefd.  Al zijn veel oorspronkelijke details gesneuveld. Als het aan museumdirecteur Sarah Heijse ligt, komen die snel terug.

Renovatie

Kosten van de renovatie van het oude buiten bedragen 535.792,57 euro. Heijsse heeft verschillende overheden en fondsen aangeschreven. De provincie Gelderland heeft nu besloten daar 267.766, 72 euro aan bij te dragen. Bijna de helft dus. ,,De bijdrage is bedoeld voor herstel van verloren gegane monumentale onderdelen van de  villa en het terugbrengen naar de oorspronkelijke staat van het gebouw’’, laat een woordvoerster van de provincie weten.

Verbeterpunten

Restauratie van de buitenzijde van het Airborne Museum komt uit het masterplan 2016-2019. Daarin staan diverse verbeterpunten, zoals de routing. De muurschilderingen binnen worden gerestaureerd en er komt een parketvloer, zodat de sfeer van weleer wordt opgeroepen. De villa moet er weer uit komen te zien, zoals die voor de oorlog was.

Museumcafé

Ook komt er kleinschalige horeca. Daarvoor heeft het Airborne Museum vorige week een samenwerkingsovereenkomst getekend met Buitenpoort Catering uit Huissen.  Eind dit jaar moet het museumcafé klaar zijn. Bezoekers kunnen dan een kop koffie drinken of lunchen. De bedoeling is dat ook niet-bezoekers straks gebruik kunnen maken van het café en terras aan de achterzijde van het museum.