Het is een van de slechtste panden die hij ooit onderhanden heeft genomen, zegt architect Kees Doornenbal. En gezien het uiteindelijke resultaat vond hij de nominatie voor de David Eliza van Lennepprijs van de Historische vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB) ook wel terecht.

Maar dat de restauratie van het Wapen van Heemstede door Stadsherstel donderdag ook werd verkozen boven de restauraties van de brug over de Bijweglaan in Bennebroek en de torenspits van de Bavokerk, kwam voor hem en directeur Michiel van der Burght van Stadsherstel toch als een verrassing. ,,Elke inspanning is uniek en valt in een andere categorie. Het is uiteindelijk toch een beetje appels met peren vergelijken en het is dan helemaal de vraag hoe de jury oordeelt. Maar het is natuurlijk wel heel leuk als je uiteindelijk de winnaar bent.’’

Het uit ongeveer 1570 daterende gebouw heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Heemstede. Het was een van de eerste stenen gebouwen in het dorp, fungeerde onder meer als rechtbank en gemeentehuis en wellicht heeft de beroemde Haarlemse bouwmeester Lieven de Key nog een rol gespeeld bij de bouw. Dat laatste zou kunnen blijken uit het bijzondere metselwerk dat als een van de verrassingen bij de restauratie naar voren kwam. Maar over een uitspraak daarover waagt Doornenbal zich niet: dat laat hij graag over aan andere deskundigen.

Pandahof

Na jaren van leegstand na het faillissement van de Pandahof kocht Stadsherstel het pand in 2013 in uiterst slechte staat. Het bureau van Doornenbal, dat ook onder meer Portugese Synagoge, het Scheepvaartmuseum en het City Theater restaureerde, kreeg de opdracht om met met het Wapen van Heemstede aan de slag te gaan. ,,Dat het om een betrekkelijk klein pand ging, maakte het zeker niet minder leuk of minder makkelijk’’, verzekert hij. En na de eerste voorzichtige sloopwerkzaamheden ontdekte Doornenbal zoveel bijzondere details ,,dat ik wist: dit is echt heel erg de moeite waard om te restaureren.’’

Veel van die details zijn ook na de verbouwing nog te zien: in overleg met Stadsherstel werd de muur met het bijzondere metselwerk niet gepleisterd, en de dakspanten – nog gemaakt van eiken die eeuwen geleden gedwongen krom groeiden – werden bewust niet geschilderd. ,,Je hebt echt een opdrachtgever nodig die daar gevoel voor heeft’’, prijst hij Stadsherstel. ,,We hadden de tijd ook wel een beetje mee. Kale muren en dakbalken, dat mag weer’’, voegt de architect daar aan toe.

Bavo

Ook voor de andere twee genomineerden waren er donderdag lovende woorden van juryvoorzitter Olga van der Klooster. Het terugplaatsen van de historische lantaarns op de hoeken van de brug was er zonder de inspanningen van de omwonenden niet gekomen. En dat de torenspits van de Bavokerk weer dertig jaar mee kan, is louter te danken aan de vele acties van het parochiebestuur en vele andere vrijwilligers.

Om het winnen van de Van Lennepprijs nog wat luister bij te zetten, wil Stadsherstel binnenkort belangstellenden de kans geven om het gerestaureerde Wapen van Heemstede, waarin huurappartementen zijn gemaakt, te bezoeken. In elk geval de binnentuin en het trappenhuis zijn dan toegankelijk, en die geven volgens Doornenbal al een mooi beeld van het bijzondere van het pand. Bekeken wordt nog of ook een of meer appartementen die dag toegankelijk zijn.