Het mooiste bioscooptheater van Nederland (en ver daar buiten) opende in 1921 zijn deuren. Het was de droom van een Poolse immigrant die in 1906 naar Nederland was gekomen: Abraham Tuschinski.

Voor het exterieur en het casco tekende architect Heyman de Jong. Voor het interieur, de meubilering, stoffering en decorering werden vele kunstenaars ingehuurd. Jaap Gidding, Pieter den Besten, Willem Kromhout en Chris Bartels waren de bekendste. Het resultaat is een mengeling van stijlen: Jugendstil, Art Deco en Amsterdamse School.

Tachtig jaar na de opening werd het tijd voor een grondige restauratie. Het nog altijd prachtige pand voldeed niet langer aan de eisen van een modern bioscoop bedrijf -Pathe Cinemas-

In de vier jaar die volgden werden muur- en plafondschilderingen, armaturen en lampen, meubels en tapijten, behang en bespanningen, hekken en roosters, hang- en sluitwerken, betimmeringen etc etc. hersteld, gerestaureerd, gereconstrueerd en gereinigd. Er werden bijzondere ontdekkingen gedaan zoals de 18 vrouwen aan de wanden van de grote zaal uit 1931 van Pieter den Besten. Het waren destijds -1931- verfraaiingen ter ere van het 10 jarig bestaan van de zaal die bij toeval tijdens de restauratie werden herontdekt.

Met de restauratie zijn ook alle installaties vernieuwd en gemoderniseerd en heeft de zaal een groter scherm en betere geluidsapparatuur gekregen . Het aantal stoelen werd verminderd van 1200 naar 800 brede en ruime fauteuils alsmede VIP-plaatsen op het eerste balkon.

Meer informatie over dit bijzondere theater