In opdracht van de Amrath Hotelgroep is het monumentale Scheepvaarthuis, gelegen aan de Prins Hendrikkade te Amsterdam geheel gerestaureerd en verbouwd tot 5 sterren hotel. Het hotel heeft 175 kamers alsmede een restaurant, congres- en vergaderfaciliteiten. Het hotel is verbouwd in de periode 2005-2007

Het Scheepvaarthuis te Amsterdam (1913-1916) is gebouwd door Johan Melchior van der Mey in samenwerking met twee andere jonge architecten afkomstig uit het kantoor van architect Ed. Cuypers: Pieter Lodewijk Kramer en Michel de Klerk. Om het drietal vormde zich de Amsterdamse School-beweging.
In 1912 krijgt Van der Mey opdracht een groot gebouw te ontwerpen aan de oever van het IJ in Amsterdam, om zes hoofdstedelijke rederijen te huisvesten. Het betonskelet was al ontworpen, door de gebroeders Van Gendt, zodat de architect geen rekening hoefde te houden met de constructie of draagmuren. Met het idee van een ‘gesamtkunstwerk’ in het achterhoofd, schakelde Van der Mey een groot aantal gelijkgestemde kunstenaars in en vroeg Kramer en De Klerk om hem bij het ontwerp te helpen. De artiesten creĆ«erden in een hechte coalitie een soort totaalkunstwerk, waarbij exterieur en interieur volledig met elkaar in overeenstemming zijn.
Het gebouw op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Binnenkant moest dienen als een modern kantorencomplex met een vormgeving vol verwijzingen naar de rijke scheepvaarttraditie van Nederland. Het pand is opgetrokken uit een vijf verdiepingen hoog betonskelet dat met bakstenen is ingevuld. Door de uitzonderlijke plattegrond – het gebouw is in de vorm van een scherpe driehoek gebouwd – doet het gebouw denken aan de boeg van een schip. De klemtoon is dan ook duidelijk op de hoekpartij van de scherpste punt van de driehoek geplaatst: daar is, onder een toren, de rijk versierde hoofdingang gesitueerd.
Het Scheepvaarthuis is vooral een feest voor het oog vanwege de overvloedige decoratie. Zo is de loden dakrand is gemodelleerd naar scheepstouw, golven en vissenkoppen. Veel sculpturen, binnen en buiten, zijn afkomstig uit de koker van de beeldhouwer H.L. Krop, die later heel veel Amsterdamse School-bouwwerken van versieringen zou voorzien.

Amsterdamse school
Het is onder critici algemeen aanvaard dat met de bouw van het Scheepvaarthuis het startschot klonk van de Amsterdamse School-beweging. Talloze kunstenaars die bij de bouw betrokken waren, zouden daarna om Van der Mey, Kramer en De Klerk heen blijven cirkelen, bijvoorbeeld via het genootschap Architectura et Amicitia en de redactie van het tijdschrift Wendingen.
Ook in vormentaal is het Scheepvaarthuis een voorbode van de latere Amsterdamse School-architectuur, bijvoorbeeld door de ornamentele afwerking, de harmonie tussen binnen- en buitenkant en de onorthodoxe toepassing van materialen. Toch neemt het Scheepvaarthuis qua kleur en karakter een aparte plek in het traditie van de beweging: het gebouw is door de tint baksteen en spitse uiteinden van de bakstenen kolommen een stuk duisterder en ‘gotischer’ dan de meeste navolgers.
De laatste scheepvaartmaatschappij verliet het pand in 1981 en twee jaar later trok het Gemeentevervoersbedrijf er in. Inmiddels wordt gezocht naar een nieuwe bestemming.

www.amrathamsterdam.com/default-nl.html