In 1875 is het huidige pand als Raadhuis, gecombineerd met het Polderhuis, gebouwd. De bouw ervan is gezamenlijk gefinancierd. Het waterschap had daartoe de rechter kamer ter beschikking terwijl in de linker kamer de Secretarie was ondergebracht en boven de Raadzaal. Door samengaan van diverse gemeenten ontstond de Gemeente Koggenland en verloor het Raadhuis te Obdam haar functie en werd in 2018 verkocht aan onze opdrachtgever.

Op 1 december 2019 is een grote uitslaande brand in Obdam landelijk nieuws, het is het voormalige Raadhuis en Rijksmonument, het gaat grotendeels verloren en Obdam treurt. De eigenaar heeft het pand net een jaar in zijn bezit en was druk bezig het pand geheel naar zijn eigen wensen aan te passen. Als oude relatie wist de eigenaar ons te vinden als restauratie deskundigen en restaureren was wat er moest gebeuren. Met name het interieur van de hoofdverdieping met Raadzaal was vrijwel geheel verloren gegaan of zodanig verminkt dat herstel niet meer mogelijk bleek. De begane grond had vooral heel veel waterschade. De rijkelijk geornamenteerde Raadzaal was een ruïne, raam- en deurkozijnen waren zwaar verminkt en stucornamenten, imitatiemarmer en het geheel houten plafond waren verloren gegaan, inclusief de net 1 week voor de brand opgeleverde keuken.

De start van de restauratie (sept.’20) is voorafgegaan door een maandenlang droog- en reinigingsproces van het van top tot teen vervuilde interieur, door het met roet vervuilde bluswater, alles ter voorkoming van brandgeurrestanten die nog al eens de kop op steken na een volledig herstel na een brand.

Alle authentieke afwerkingen en ornamenten zijn door Rappange opnieuw uitgewerkt en getekend, terwijl 1 historische bestektekening voorhanden was, die van de voor- en zijgevel. Het opgedoken Bestek uit 1873 heeft ervoor gezorgd dat de authentieke en zeer bijzondere Oegstgeester dakpan het dak weer siert.

Een groot geluk is geweest dat het pand bij een makelaar te koop heeft gestaan en een foto-rapportage heeft gemaakt. Geen andere interieurfoto van enig belang, was voorhanden. De makelaarsfoto’s zijn cruciaal geweest voor het interieurtekenwerk en het huidige resultaat dat nu na 1,5jaar drogen en bouwen is gerealiseerd (juli 2021).

Het Raadhuis heeft in de voorgevel een grote wijzerplaat, waarvan het uurwerk op zolder stond en tijdens de brand in de eronder gelegen Raadzaal terecht kwam. De vrijwilligers (allen gepensioneerd) van de ‘Stichting tot behoud van het Torenuurwerk’, die het uurwerk sinds de jaren ’80 in onderhoud hadden, hebben zich ontfermd over de restanten en alles in het werk gesteld om het uurwerk weer tot leven te brengen. Het is door hen geheel hersteld en tijdens de brand verloren gegane onderdelen zijn weer bijgemaakt, waardoor de wijzers sindsdien het moment van de brand aangevend, nu weer de juiste tijd aan de Obdammers tonen.