In 1870 ontwierp G.B. Salm op de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan een hoofdgebouw in eclectische stijl: de Ledenlokalen. In 2014 is dit rijksmonument teruggebracht in de oude luister, en tegelijkertijd modern verbouwd.

De ‘black box’ waarin een deel van wereldprimeur Micropia is gevestigd, is de meest in het oog springende spannende toevoeging. Het gebouw heeft weer de functies die het ook in het verleden had: van museum, een plaats van samenkomst door de moderne horeca van café-restaurant de Plantage, en van ruimtes die verhuurd kunnen worden voor feesten en evenementen. In het Zuid Paviljoen zijn opnamestudio’s gehuisvest. Studio Artis volgt een lange traditie op deze plek. Van hieruit bereikten belangrijke programma’s Nederlandse huiskamers.

Tijdens de renovatie bleken talloze details van de oorspronkelijke architectuur te zijn bewaard. Archief-, bouwhistorisch- en kleuronderzoek maakten duidelijk hoe de 19de-eeuwse architectuur een hiërarchie in vormentaal, materiaalkeuze en afwerkingsniveau nastreefde. Dat betekende voor het interieur dat een passende vormgeving werd gezocht bij de verschillende functies van de zalen. Op de bovenverdieping van het Noord Paviljoen werd de Blauwe Sterrenzaal wat betreft kleur, behang en schoorsteen teruggebracht naar de situatie van 1870. In de vier vertrekken beneden in het Noord Paviljoen is gekozen voor modern behang, ontworpen door kunstenaar Pavèl van Houten. Ieder vertrek krijgt in zijn werk een eigen uitdrukking