Aan de Oudezijds Armsteeg is een nieuwbouwblok ontworpen met winkels op de begane grond en 8 woningen op de verdiepingen. De Oudezijds Armsteeg ligt in “de rosse buurt”; een door toeristen veel bezocht gedeelte van Amsterdam, dat het in het buitenland geldende imago van Amsterdam/Holland clichématig onderschrijft. Het project speelt met dit cliché van “het Hollandse”. Het implanteert zich door zijn materiaalkeuze, met als basis het Delfts blauw, en via geabstraheerde verwijzingen naar formele kenmerken van historische bouwstijlen binnen de omgeving. Op deze wijze wordt een herkenbaarheid gecreëerd die historisch is geënt, maar tegelijkertijd de draak steekt met de vermeende Hollandse mentaliteit. Materiaal en kleurgebruik fungeren als verwijzing en hint en bieden tegelijkertijd een esthetische opwaardering van het straatbeeld.

Samen met het projectcluster Oudezijds Voorburgwal 28-34 in hetzelfde bouwblok kan deze ontwikkeling als sterk en kwalitatief hoogwaardig stedelijk ensemble de verwaarloosde omgeving opwaarderen. Alle onderdelen hebben een eigen balans tussen aansluiten bij de historische context en gebruik maken van moderne materialen en vormtaal.

Voor al deze onderdelen heeft Rappange & Partners de regie gevoerd vanaf het haalbaarheidsonderzoek tot en met de uitvoering in intensieve samenwerking met de opdrachtgever.

De KLM Huisjes op Parool.nl
De KLM Huisjes op de site van Stadsherstel Amsterdam