Het statige herenhuis Des Indes werd in 1858 gebouwd in opdracht van Baron Van Brienen van de Groote-Lindt, persoonlijk adviseur van Koning Willem III. De Baron wenste naast zijn buitenhuis te kunnen beschikken over een passend onderkomen in de Residentie waar hij zijn gasten kon ontvangen. De Baron kocht drie huizen op de hoek van het Lange Voorhout en de Vos in Tuinstraat. De bekende architect A. Rodenburg kreeg de opdracht om een huis te bouwen waar de mensen aan konden zien dat het bewoond werd door een zeer welgestelde heer. De bouwkosten liepen op tot anderhalve ton puur goud.
Baron Van Brienen woonde 20 jaar in Des Indes. Na zijn overlijden besloten zijn kinderen het dure huis niet langer aan te houden. Zij verkochten het en na veel verbouwingen werd het als hotel heropend. Twee wapenschilden van de stad Batavia (nu Jakarta) werden aan de struktuur toegevoegd en het hotel werd gedoopt tot: ‘Hotel Des Indes’.
Het toenmalige hotel bezat 120 slaapkamers en de onvoorstelbare luxe van een badkamer per verdieping. Later werden er slaapkamers tot badkamers verbouwd en werd het totaal van 76 kamers bereikt. Nog steeds zijn er herinneringen aan de Baron te zien, zoals deurknoppen met zijn initialen.

Sinds 15 januari 2003 behoort Hotel Des Indes tot de internationale hotelketen Le Meridien Hotels & Resorts. Tijdens een grootschalige renovatie is het prestigieuze hotel in ere hersteld als vijfsterren luxe hotel. Na de verbouwing telt het hotel 92 hotelkamers en suites.
Het geheel verbouwde, gerestaureerde en uitgebreide hotel opende in oktober 2005 haar deuren voor het publiek.

www.desindes.nl/