De Sibbelwoningen of Sibbelpanden, een rij van 40 dijkwoningen aan de Hoogte Kadijk, werden in 1928 gebouwd als huisvesting voor de voormalige bewoners van de Rapenburgergracht (het huidige Entrepotdok) en de arbeiders van bierbrouwerij De Gekroonde Valk. De huizen werden in de jaren 1970 gekraakt en daarmee gered van sloop. In het begin van de jaren ’80 zijn de woningen gerenoveerd. Ze werden in 1990 aangewezen als rijksmonument. De woningen werden in 2002 gekocht door Woonstichting De Key voor het symbolische bedrag van 1 euro met als opgave de woningen te renoveren.
Na een selectie onder verschillende architectenbureaus zijn is Rappange & Partners geselecteerd voor het maken van een restauratieplan en het leiden en begeleiden van de uitvoering.
Na een langdurige periode van overleg, planvorming, aanbesteding en bouw zijn de woningen in april 2011 opgeleverd. Met de oplevering is het historische blok in oude luister hersteld en zijn verminkingen van de jaren 80 renovatie aangepast en verwijderd. Een van deze aantastingen was bijna de ondergang van het blok geworden. Door het wegslopen van de historisch uitbouwen aan de achtergevel dreigde het blok van de dijk te schuiven. Met het terugbouwen van de uitbouwen is niet allen het blok constructief stabiel maar zijn de woningen verrijkt met extra kamers en buiten ruimten. Zo hebben de maisonnettes op de begane grond een (voor stadse begrippen) enorme tuin en krijgen de boven gelegen maisonnettes een terras op de uitbouw.

Op 28 april 2011 werden de gerestaureerde woningen opgeleverd. Hierbij werd een gevelsteen aan de oostgevel onthuld, “van de dijk af” van Hans ’t Mannetje . De gevelsteen verwijst naar het verleden toen de woningen van de dijk af dreigden te glijden en geeft het pad aan waar men van de dijk af kan zakken naar de Laagte Kadijk.

Eind 2011 zijn de Sibbelwoningen uitgeroepen tot de beste restauratie van het jaar:

Op de bijeenkomst van De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) ter gelegenheid van de 736-ste verjaardag van Amsterdam is de prijs – De Beste Restauratie van het Jaar – uitgereikt voor de Sibbelwoningen.
De Beste Restauratie van het Jaar is een prijs voor het project dat de vereniging een goede restauratie kan noemen.
Het criterium luidt: Wie heeft er het afgelopen jaar een belangrijk monument op voorbeeldige wijze opgeknapt, met veel liefde, begrip en respect voor het monument en nieuw leven gegeven aan dat monument, waardoor de binnenstad in het algemeen en het desbetreffende monument in het bijzonder er aanzienlijk op vooruit is gegaan.

Voor meer informatie over deze prijs